Skola – Hälsa – Rökförbud

Skolhälsovård

Sophie Ekman var under fyrtio år skolläkare och arbetade aktivt för att skolhälsovården skulle fungera som ett lokalt folkhälsoinstitut.
Hennes insatser för en bättre folkhälsa har lett till att undervisning om AIDS införts i Solnas skolor från 1987, att antidrogrörelsen, Just Say No, och antirökkampanjer, för både föräldrar och elever tillsammans med en åldersgräns mot tobak kommit igång. Likaså kampanjer mot övervikt, allt för att förbättra barns psykosociala hälsa.

Sedan 1987 har hon också engagerat sig i att vi ska få en större förståelse för neuropsykiatriska tillstånd som ADHD och Aspergers syndrom och att utredningsarbetet förbättras genom samarbete med BUP, Uppsala Akademiska Neuropsykiatriska Enhet och Prima Barn i Stockholm.
Hon har också samarbetet nära med Barnneuropsykiatriska föreningen och fått ett stort stöd av professor Christopher Gillberg vid Gillbergcenter i Göteborg, och professor Elisabeth Fernell.

Sophie Ekman, årets stockholmska 1997 av SvD med motivering:
De stökiga barnens egen röst

Skolan och ADHD

Vi mår bra i skolan

Boken ”Vi mår bra i skolan” är skriven av Sophie Ekman och handlar om skolhälsovården och Oskar och Åsa går till skolan och skolläkaren.
Boken är mycket uppskattad av både barn, föräldrar och lärare.

Kamp mot droger

Initiativtagare till den svenska delen av ”Just say No”, en amerikansk antidrogrörelse, var Sophie Ekman Wretlind.

1987, efter att i USA ha träffat Titti Wachtmeister, startade hon en antidrogkampanj som skulle lära barn och ungdomar att säga nej.

Titti Wachtmeister hade inspirerats av president Reagans hustru Nancys kampanj ”Just say No” och Sophie Ekman kom till USA i samband med statsminister Ingvar Carlssons statsbesök i Washington.
Hos ambassadör Wilhelm Wachtmeister och hans hustru Ulla träffade Sophie så Titti Wachtmeister och idén till en svensk antidrogrörelse växte fram. 

Handikappinstitutet

Marianne Bernadotte, medicin hedersdoktor på Karolinska Institutet, visade tidigt intresse för människor med handikapp.
Redan 1985 hjälpte hon till på Handikappsinstitutet, då SVCR, Stiftelsen Svenska Kommittén för Rehabilitering där hon träffade Per Uddén, drivkraften till en utveckling av permobilen.
Med stor entusiasm deltog Marianne Bernadotte tillsammans med tunga namn som LO-chefen Arne Geijer och statsministern Tage Erlander, till lanseringen av permobilen.
Bilden visar 14-årige Glenn Callivan från Ohio i USA när han,
av Marianne Bernadotte och Sophie Ekman, får sin permobil som var den första som delades ut till en privatperson 1995.

Medverkan i TV under åren:
”Hos Malou 2018 om skolhälsovård”
”TV4 Sth – Om konsten att lyckas sluta röka”
”TV maj 1994 – Föräldrarna slutade röka bättre än eleverna”
”TV 1997 – Om elevernas rökning”
Klicka på rubriken för att se inslaget

Ur bildarkivet: Skolhälsovård

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek